lördag 17 mars 2012

Nedmontering av en skola för alla

Man kan inte öppna en dagstidning idag utan att hitta artiklar om den svenska skolan. Allt för sällan är det glädjesvallande nyheter, trots att det dagligen sker underverk i varenda klassrum. Ett av syftena med denna blogg är att försöka balansera bilden av svensk skola lite, vi är många som inte känner igen oss i den svarta bild som ofta målas upp. Det betyder inte att jag inte ser problemen, det finns mycket som skulle behöva rätas upp för att vi ska bli världens bästa skola.

I dagens DN skriver undervisningsråd Per Kornhall om hur han ser på nedmonteringen av en skola för alla. Mina tankar far iväg till alla lärare och rektorer som dagligen får en skopa ovett för att skolan är skit, trots att man sliter för att ge varje barn och elev den utbildning den har rätt till. Resultatet av detta storpolitiska systemfel är en hukande lärarkår, vilket är förödande för inlärningen.

Det är dags att ge svenska lärare förutsättningar för att kunna gå rakryggade och med stolta steg till jobbet. Satsa på kvalitativ fortbildning i klassrummen i form av pedagogisk handledning. Ge lärarna möjlighet att ge omedelbar feed back på elevens lärande, inte genom skriftliga omdömen två gånger om året. Tro på den kraft som finns hos lärarna, sabla inte ner dem med dagliga skopor ovett för något de inte kan råda över!


Till artikeln

Inga kommentarer: